Uitdagingen in de basisschool
pak je aan met Hop Up.

Hop Up helpt je kansrijke interventies in te zetten in jouw school. Het is een innovatief speelconcept voor instanties en organisaties waar kinderen tussen 3 en 12 jaar spelen, leren, bewegen en beleven. Met de Hop Up Playgrounds, een bundel moduleerbare speelelementen, laten ze hun creativiteit de vrije loop. Afhankelijk van hoe jij Hop Up wil inzetten, kies je de Playground die bij jouw school past.

De Coronapandemie zorgde de afgelopen jaren voor bijzondere uitdagingen in het onderwijs. Naast de vele maatregelen, quarantaines, ziekte van leerlingen en leerkrachten, vragen sociaal-emotionele en cognitieve leerachterstanden extra aandacht. Dankzij de NPO-regeling krijgen scholen de kans om uitdagend verrijkingsmateriaal in te zetten en meer en passend onderwijs te bieden. En daar kan Hop Up je bij helpen.

onderzoekend en ontwerpend leren

Onderzoekend en ontwerpend leren.

Kinderen zijn geboren onderzoekers, continue in de weer om de wereld om zich heen te ontdekken. Daarbij creëren ze de meest innovatieve uitvindingen en bedenken ze als vanzelf oplossingen voor allerhande obstakels. Met Hop Up geef je ruimte aan deze natuurlijke onderzoeks- en experimenteerdrang van kinderen en zet je hen aan het roer van hun eigen leerproces. Met de levensgrote open einde materialen gaan kinderen samenwerkend, onderzoekend en ontwerpend aan de slag. Hop Up creëert een speel-en leeromgeving die zich uitstekend leent voor STEAM en 21-eeuwse vaardigheden.

ruimte voor de leerkracht

Ruimte voor de leerkracht.

Werken in kleine groepjes en af en toe zelfs een-op-een begeleiding? Wie droomt er niet van? Een ideale manier om leerachterstand bij leerlingen aan te pakken, maar jammer genoeg vaak een dure oplossing. Met Hop Up maak je op een eenvoudige manier tijd vrij voor de groepsleerkracht.

‘Kinderen gaan met de Hop Up materialen zelfstandig aan de slag. Ze bouwen, fantaseren en creëren’, zegt juf Lies van groep 1 in basisschool Omnimundo in Antwerpen. ‘Ondertussen werk ik met enkele kinderen apart rond schrijfmotoriek of andere fijnmotorische vaardigheden.’

bewegen, bewegen, bewegen

Bewegen, bewegen, bewegen.

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig, lezen we op rijksoverheid.nl. Motorische vaardigheden gaan achteruit en overgewicht neemt toe. De vele uren die kinderen op de schoolbanken zitten, helpen niet om het probleem aan te pakken. Tegelijk toont het Fit&Vaardig op school- onderzoek aan dat schoolprestaties beter worden door fysiek actieve reken- en taallessen. De Hop Up materialen zijn uitstekend inzetbaar om bewegend aan de slag te gaan, ook met cognitieve vakken. Geometrische vormen, ruimtelijke oriëntatie, taal en metataal, … het komt allemaal als vanzelf aan bod met de Hop Up Playgrounds.

verbeelding aan zet

Verbeelding aan zet.

Werken aan creativiteit en expressiviteit is van grote waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom is kunstzinnige oriëntatie ook één van de kerndoelen in het basisonderwijs. Onze snel veranderende wereld met steeds complexere uitdagingen vraagt om creatieve denkers en doeners. Des te belangrijker dus om deze vaardigheden al van jongs af te koesteren en te stimuleren. Met de open einde materialen van Hop ontstaat alle ruimte voor ontwerpend, creatief en ongestructureerd spelen. Kinderen bouwen de meest veelzijdige en originele constructies en laten hun verbeelding de vrije loop. Ze bouwen écht alles wat ze willen.

spelend leren

Spelend leren.

De kansen voor kinderen om vrij en ongeremd te spelen zijn de laatste decennia drastisch verminderd. ‘Nochtans leren kinderen in hun spel alles wat ze nodig hebben,’ zegt ontwikkelingspsycholoog Peter Gray, ‘en dat met energie en passie.’ Het is belangrijk dat spelen, naast het schoolse leren, een plaats krijgt binnen de basisschool, voor alle groepen. Met Hop Up creëer je een rijke leeromgeving, die kinderen uitdaagt om al spelend te exploreren, te verbeelden en te creëren. Bij initiatieven als lente- of zomerscholen is de informele, spelende Hop Up aanpak een absolute aanrader!

* Play is the highest form of research. – Albert Einstein

Hop Up Praktijkvoorbeelden

Geen Plastic Soep in de klas van meester Olivier.

Experimenteren, ontdekken en verbeelden met Hop Up

Veelzijdigheid troef met Hop Up in jouw school.

NPO menu interventies met Hop Up.

A - Meer onderwijs om bij groepen leerlingen kennis en vaardigheden bij te spijkeren

Zomer- of Lentescholen -> Hop Up is uitstekend inzetbaar voor Zomer- of Lentescholen. De spelende aanpak maakt leren leuk!
Lees meer over deze interventie

B - Effectievere inzet van onderwijs om kennis en vaardigheden bij te spijkeren

Instructie in kleine groepen -> Hop Up maakt ruimte vrij van de leerkracht om met een kleine groep aan de slag te gaan.
Lees meer over deze interventie

C - Sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van leerlingen

Sportieve activiteiten -> Bewegend leren tijdens cognitieve vakken? Dat kan perfect met Hop Up
Lees meer over deze interventie

Cultuureducatie -> De open einde materialen van Hop Up spreken tot de verbeelding. Zo wordt muzisch werken makkelijk.
Lees meer over deze interventie

D - Ontwikkeling van de executieve functies van leerlingen

Samenwerkend leren -> Met Hop Up zet je kinderen aan het roer van hun eigen leerproces. Samen gaan ze onderzoekend en experimenterend aan de slag.
Lees meer over deze interventie

Ook met Hop Up aan de slag?

Hop Up Team

Wil jij ook graag met Hop Up aan de slag?

Contacteer ons dan snel voor meer info. We denken graag met je mee over manieren waarop Hop Up de leerachterstanden in jouw school kan aanpakken.

Mail naar: info@hopup.be

Of bel ons op: +31 (0)6 21 33 41 67

Tijd om te spelen.

Wil jij met je organisatie of instelling ruimte maken voor vrij spel, maar heb je nog wat vragen? Neem contact met ons op en kom alles te weten over onze Playgrounds, Workshops en Playdates.