top of page

De roots van de Hop Up speelfilosofie: Adventure Playgrounds


Adventure playground

Hop Up gelooft in de natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen en wil die stimuleren. Daarom bieden we innovatieve Playgrounds aan waar ze naar hartelust mee kunnen bouwen, verbouwen en ontdekken. Wist je dat die manier van spelen z’n oorsprong vindt in het naoorlogse Europa? Hop Up zet met jou een stapje terug in de tijd, op zoek naar de roots van onze speelfilosofie.


Het idee dat een kind vrij moet zijn om te kunnen spelen zonder regels of afbakeningen ontstond enkele decennia geleden, in de jaren 40. In het naoorlogse Europa doken overal adventure playgrounds op: speeltuinen die bestonden uit rommel, gebruikt materiaal en andere voorwerpen die als kindonvriendelijk gezien werden. Het idee kwam van Carl Theodor Sørensen, een Deense architect die merkte dat kinderen liever op verlaten bouwplaatsen speelden dan op de speelplaatsen die hij had ontworpen.


Sørensen creëerde een plek waar kinderen naar believen konden knoeien met écht gereedschap, zoals hamers, schroevendraaiers en hout.

Sørensen ging aan de slag en besloot een nieuw soort speelplaats uit te vinden. Gedurende de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog testte hij zijn idee: in een buitenwijk van Kopenhagen, genaamd Emdrup, gooide hij 7000 vierkante meter aarde vol met oude banden, bakstenen en kapotte wagens. Hij creëerde een plek waar kinderen naar believen konden knoeien, timmeren, knutselen, met écht gereedschap zoals hamers, schroevendraaiers en hout. Een plek waar boomklimmen, kuilen graven en houten constructies bouwen aangemoedigd werd. Een ‘spelleider’ hield een oogje in het zeil, maar die kwam alleen tussen als dat noodzakelijk was.


Junk Playgrounds

Deze ‘junk playground’ (rommelspeeltuin) was een groot succes. Honderden kinderen trokken naar Emdrup om er te gaan spelen. Toch trok de speeltuin niet alleen kinderen aan, maar ook volwassenen. Marjory Allen, een Britse architecte en barones, stond versteld toen ze de speelplaats van Sørensen bezocht. Ze was zo onder de indruk dat ze er een artikel over schreef, ‘Why Not Use Our Bomb Sites Like This?’ en de Britten aanmoedigde om platgebombardeerde plekken om te dopen tot junk playgrounds. Later werd deze naam omgedoopt naar adventure playground, zodat de ouders met een geruster hart hun kinderen op weg konden sturen. In Vlaanderen ontstonden in de jaren 70 de bouwspeelplaatsen vanuit dezelfde filosofie.


Fysieke en mentale ontwikkeling

Deze speeltuinen, waar kinderen met rommel de gekste creaties maakten, zijn dé inspiratie geweest voor Hop Up. Bovendien is er een hoop wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat vrij en risicovol spelen goed is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen.

Kinderen hebben nood aan een uitdagende speelomgeving die hen vrijheid biedt om zelf op onderzoek uit te gaan.

Onze speelfilosofie wilt hier op verder bouwen. Kinderen hebben nood aan een uitdagende speelomgeving die hen vrijheid biedt om zelf op onderzoek uit te gaan. Wanneer ze vrij kunnen spelen, ontpoppen kinderen zich tot onderzoekers, uitvinders en kunstenaars! Dat is wat er gebeurt in de Hop Up Playgrounds: de natuurlijke drang van kinderen om vrij te ontdekken, verbeelden en creëren wordt vervuld. De Hop Up elementen zijn onbestemd en laten ruimte voor creativiteit, maar zijn tegelijkertijd stevig en safe. Veiligheid en creativiteit gaan hand in hand!


Wil je met je eigen ogen zien hoe onze Playgrounds moeiteloos omgetoverd worden tot piratenschepen, tijdmachines en snoezelhoekjes? Boek dan snel een Playdate bij Hop Up. Of vraag meer info op via +32 486 23 57 59 of info@hopup.be





Foto: Adventure Playground in Berkeley, California ©️ Rhododendrites, Wikimedia Commons

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page