top of page

Spelend leren op de zomerschool met Hop UpKinderen in hun taal en ontwikkeling stimuleren? Dat gebeurt doorgaans met een programma vol geplande activiteiten en vooropgestelde doelen. In de zomerschool kan en mag dat anders.  En gelukkig maar. Want intens spelen en leren gaan hand in hand!

Daarom creëerde Hop Up een dynamisch speel- en leeromgeving waarmee kinderen zelfontdekkend en spelenderwijs hun eigen ontwikkeling in de hand nemen. De levensgrote, abstracte loose parts materialen dagen kinderen uit om eigen constructies te bouwen die ze zelf betekenis en invulling geven. In dat proces van bedenken, afstemmen, uitproberen en vormgeven,  krijgt het zelfvertrouwen van kinderen een boost (zij zijn aan zet!) en wordt taal als vanzelf gestimuleerd. Want bouwen we nu een piratenboot of een ruimteschip? En hoe heet zo’n boot die onder water vaart nu weer?

 

Spelen als motor voor ontwikkeling

 

Hop Up is een speelconcept voor plekken en ruimtes waar kinderen van 3 tot 12 jaar spelen, leren en beleven. Kinderen en hun begeleiders krijgen met Hop Up alles in handen om zelf te bepalen hoe hun speel- en leefruimte eruit zal zien. De meest originele constructies ontstaan en transformeren continue naargelang de bestemming en invulling die kinderen en hun begeleiders eraan geven.

 

Wat start als een lieflijke poppenkast voor een spannend verhaal, wordt een moment later het monster uit datzelfde verhaal.  En daar ontstaat een piratenboot die even later weer omgevormd wordt tot een kapsalon, inclusief wastafel en haardroger. Het is veel leuker om postbode te spelen in een zelfontworpen kantoortje, met de brievenbus die je zelf bedacht hebt.

Op die manier brengt Hop Up de intrinsieke kracht van kinderen naar boven. In het proces van intens spelen, bedenken, onderzoeken, uitproberen, bouwen en creëren is er veel ruimte voor zelfsturing en eigen initiatief. Continue worden ideeën gegenereerd en op elkaar afgestemd. Oplossingen voor allerhande obstakels en problemen worden bedacht. Woorden worden gezocht en gevonden voor constructies – en onderdelen ervan - die ze zelf invulling en betekenis geven.  In dat proces ontwikkelen kinderen niet alleen heel veel taal (Hoe heet de voorkant van een boot nu weer en dat waar de vlag aan hangt?). Spelenderwijs bouwen kinderen ook zichzelf en heel wat zelfvertrouwen op.  

 

Wil jij op jouw zomerschool ook spelend, ontwerpend en verhalend aan de slag met Hop Up?

Speciaal voor de zomerscholen, werkte Hop Up een huuraanbod uit. Wees er als de kippen bij, want de plaatsen zijn beperkt.

Stuur een mailtje naar: info@hopup.be of bel ons op 0486 23 57 59 en reserveer jouw exemplaar.

Comments


bottom of page