top of page

Haram football, over de kracht van kinderen en spel.


visual van haram voetbal spel

In de zomer van 2023 reden we met de Hop Up-bus naar Glasgow om er de wereldconferentie van the International Play Association (IPA) bij te wonen. We waren er uitgenodigd om het verhaal van Hop Up te vertellen en hoe onze pop up playgrounds in Vlaanderen cocreatief ontwikkeld werden om kinderen opnieuw alle ruimte te geven om vrij te spelen. 

 

IPA vroeg ons wat ons inspireert om elke dag toegewijd te bouwen aan speelkansen voor kinderen. Ons antwoord? Kinderen! Kinderen en de ongelooflijke vindingrijkheid, creativiteit en kracht die ze aan de dag leggen wanneer ze de ruimte krijgen om vrij te spelen.

 

Voor ons komt deze kracht van kinderen en hun spel erg levendig en aangrijpend tot uiting in ‘Haram Football’, een korte documentaire van de Belgische Kunstenaar Francis Alÿs over een potje voetbal van kinderen in Mosul, Irak. Om de regels van IS - die het spelen van voetbal haram (verboden) verklaard hadden - te omzeilen, bedachten de kinderen een nieuw soort voetbal. Voetbal zonder bal!  Voor de omstaanders is de bal onzichtbaar, maar voor de kinderen is de bal levendig aanwezig.

In hun spel slagen de kinderen erin om een gedeelde, verbeelde wereld te creëren die de regels en conventies van de dagdagelijkse realiteit overstijgt. De film toont spel als een expressie van passie, vindingrijkheid, veerkracht en creatief verzet. 

 

Het hele artikel werd gepubliceerd in Inspirational playful. Je leest het hier.

Comments


bottom of page