top of page

Loose Parts Play: aan de basis van de Hop Up speelfilosofie.


open einde speelmaterialen


De Hop Up speelfilosofie benadrukt het belang van ‘open einde’ materialen, ook wel gekend als loose parts. In tegenstelling tot materialen die maar één speelwijze suggeren, zijn het materialen die onbestemd zijn. Ze schrijven kinderen niets voor, maar bieden eindeloos veel mogelijkheden. Open einde materialen zijn materialen die de de natuurlijke, nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen stimuleren. Zo ontstaat spelen met ruimte voor verbeelding en creativiteit.


Een tak, bijvoorbeeld, kan een vishengel worden, een roeispaan of vlaggenstok, een lepel om in moddersoep te roeren of dienst doen als constructiemateriaal voor een vlot of kamp. Je kan het gebruiken om er een bal mee uit een boom te halen of om een voetbalgoal af te bakenen. Je kan een tak gooien, buigen, breken, laten drijven, verbinden met iets anders, verbranden, splijten, … .


The Theory of Loose Parts

Landschapsarchitect Simon Nicholson introduceerde in 1971 als eerste het concept Loose Parts in zijn publicatie “How NOT to Cheat Children. The Theory of Loose Parts”. Hij omschreef Loose Parts als variabelen. Naast de gekende natuurlijke, junk of gerecycleerde materialen omschreef hij ook klank, textuur, zwaartekracht, woorden, concepten en ideeën als variabelen waarmee gespeeld kan worden. Hij geloofde dat iedereen creatief en vindingrijk kan zijn. Maar dat het de variabelen in een omgeving zijn die de mate van creativiteit in spel bepalen.

When an adult designs a space that is too clean, static and impossible to play around with, he has had all the fun during the design process and has effectively stolen the creativity from the children. Simon Nicholson

Statische, onveranderbare ruimtes waar materialen slechts één speelwijze suggeren, doen kinderen tekort. Dergelijke ruimtes schrijven kinderen voor hoe ze moeten spelen. De natuurlijke creativiteit en vindingrijkheid van kinderen wordt beknot.


Speelomgevingen daarentegen die gemanipuleerd kunnen worden, die veranderen en kunnen veranderd worden, openen voor kinderen werelden vol mogelijkheden.


Het strand biedt een overvloed aan water, zand, schelpen, stenen, rotsen, maar ook geuren, zichten en texturen. Het spel van kinderen wordt er vanzelf inventief en creatief.


Ook artificieel gecreëerde omgevingen, zoals Scrapstore Playpod of Hop Up Playground, kunnen kinderen een rijkdom aan open- einde speelmogelijkheden bieden.


Creativiteit en verbeelding aan zet!

De Scrapstore Playpods, ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk, zijn containers volgepropt met junk. Ze werden speciaal ontwikkeld om de speelbeleving van kinderen op saaie, betonnen speelplaatsen te transformeren. Waar volwassenen een hoopje nutteloze rommel zien, zien kinderen mogelijkheden. Het ongestructuurde spel dat ontstaat stimuleert verbeelding en creativiteit. Maar ook probleemoplossend denken en samenwerking. Kinderen voelen zich beter in hun vel en hebben meer focus tijdens de les.



In de Hop Up Playgrounds, een Belgische ontwikkeling, ontpoppen kinderen zich tot krachtige onderzoekers en vingingrijke architecten van hun eigen speelomgeving. De bundel moduleerbare speelelmenten biedt kinderen een omgeving waarin ze kunnen onderzoeken, verbeelden, experimenteren en creëren. De Hop Up Playground verandert en transformeert naargelang de fantasie van kinderen en de wendingen in hun spel. Wat eerst nog een lieflijke poppenkast is, wordt een moment later een monster dat bestreden moet worden. Een piratenschip wordt in een mum van tijd omgevormd tot een knus huis; inclusief wasmachine en bloemenvaas op tafel.


Je kan Hop Up nog leuker maken door extra materialen toe te voegen. Materialen die net als de elementen van Hop Up onbestemd zijn. Materialen die kinderen niet vertellen wat ze zijn of waarvoor ze moeten dienen, maar die de natuurlijke, nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen stimuleren. Download onze inspiratielijst hier!

inspiratielijst extra materialen voor hop up

Wil je met je eigen ogen zien hoe onze Playgrounds moeiteloos omgetoverd worden tot piratenschepen, tijdmachines en snoezelhoekjes? Boek dan snel een Playdate bij Hop Up. Of vraag meer info op via +32 486 23 57 59 of info@hopup.be

bottom of page