Staat samenwerking tussen opvang, jeugd, sport, cultuur en onderwijs bovenaan de beleidsagenda van jouw gemeente de komende jaren?
De kans is groot. Heel wat steden en gemeenten zijn al enkele jaren op zoek naar nieuwe samenwerkingsmodellen. Met de goedkeuring van het decreet rond afstemming van opvang en buitenschoolse activiteiten volgt ook de Vlaamse overheid. Die nieuwe aanpak biedt heel wat kansen, maar ook uitdagingen!
Oude opvangmodellen loslaten.
De laatste 20 jaar werd sterk ingezet op de initiatieven voor buitenschoolse opvang (IBO’s). Geschoold personeel en kwaliteitsvolle infrastructuur zorgen er voor een professionele omkadering. Het is al langer duidelijk dat dit model ontoereikend en financieel niet uitbreidbaar is. Slechts 17% van de Vlaamse bassischoolkinderen maakt gebruikt van deze opvang. In sommige steden is dat amper 2%.
De rest van de kinderen maakt gebruik van de ‘gemelde opvang op school’. Het is vrije tijd van kinderen waar nauwelijks in geïnvesteerd wordt. Geschoold personeel of kwaliteitsvol speelmateriaal, het is er amper voor handen.
Met het nieuwe decreet kunnen steden en gemeenten zelf het heft in handen nemen en kiezen hoe ze de opvang van schoolkinderen organiseren. Lokale besturen worden daarbij aangemoedigd om naar meer creatieve oplossingen te zoeken. Inzetten op samenwerking en het delen van infrastructuur is daarbij één van de belangrijke pijlers.
Samenwerken op kindermaat.
Maar hoe doe je dat, ruimte delen en samenwerken op kindermaat? Hoe creëer je speeluitdaging in ruimtes die verschillende functies en organisaties dienen? Gesteund door een tweejarige financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen konden we van start gaan in onze zoektocht naar antwoord. In partnerschap met de Universiteit Antwerpen en samen met spelers uit de sectoren vrije tijd, opvang, school, cultuur en jeugd werd de Hop Up Playground ontwikkeld. Hiermee worden ruimtes in een mum van tijd omgetoverd tot uitdagende en gevarieerde speelomgevingen, zowel binnen als buiten. De compacte opbergruimte en het gemak waarmee je de Playground opstelt en weer wegbergt, maken hem uiterst geschikt om in te zetten in polyvalente ruimtes. Een Playground kan met gemak gedeeld ingezet worden door verschillende organisaties. Duurzaam en kostenbesparend gebruik van infrastructuur stond voorop bij de ontwikkeling.
Hoe Hop Up een boost geeft aan speelkansen, enkele praktijkvoorbeelden:
In Leuven, Gent en Antwerpen reizen verschillende Hop Up Playgrounds van school naar school onder regie van de stad. Het zelfontdekkend spelen en leren van kinderen voor, tijdens en na school krijgt zo een enorme boost!
In de gemeente Balen wordt Hop Up ingezet in een sterke samenwerking tussen de jeugddienst, sportdienst en bibliotheek. Op tal van kleine en grote evenementen wordt Hop Up van stal gehaald om speeluitdaging te creëren.
In Anzegem maken het speelplein en de buitenschoolse kinderopvang gedeeld gebruik van de Hop Up Playground. Ze vonden er een sterke pedagogische tool in ter ondersteuning van hun open speelaanbod.
De Antwerpse Huizen van het Kind gebruiken Hop Up tijdens speel- en ontmoetingsmomenten voor kinderen en ouders in verschillende wijken van de stad.
In Overijse (dienst vrije tijd) en Ravels (landelijke kinderopvang) zetten ze Hop Up in om snel en gemakkelijk speeluitdaging te creëren in polyvalente ruimtes die ze delen met andere organisaties.
Beringen zet in op meer speelkansen in de gemeente door een Hop Up Playground ter beschikking te stellen van de verschillende leden van het Lokaal overleg Kinderopvang.
Kennismaken met Hop Up?
Wil jouw gemeente ook inzetten op een kwalitatieve vrijetijdsbeleving voor kinderen? Een gemeente waar opvang en vrije tijd van kinderen op elkaar is afgestemd en kinderen geen speelkansen meer missen? Ontdek wat Hop Up jouw gemeente te bieden heeft. Maak een afspraak, test Hop Up gratis uit of vraag meer info via 0486 23 57 59 of via info@hopup.be.